Pro všechny liberály, optimisty a gaye | Becky Albertalli: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda / Recenze

Název: Simon vs the Homo Sapiens Agenda, Probuzení Simona Spiera | Autor: Becky Albertalli | Penguin | Paperback | 320 stran | Datum vydání: 2015/09

Autorsky přirovnávané Becky Albertalli ke Greenu či Rowellové v roce 2015 vyšla její prvotina Simon vs the Homo Sapiens Agenda, a aktuálně v českém překladu jako Probuzení Simona Spiera sbírá nejeden nadšený ohlas. Příběh o šestnáctiletém Simonovi, který musí řešit věci jako coming-out, je tak trochu vydíraný a s největší pravděpodobností i prvně zamilovaný, získal ocenění William C. Morris Award v kategorii za nejlepší debut v žánru Young Adult a byl taktéž nominovaný do National Book Award. Jen z ohlasů je poznat, že kniha je v zahraničí jasně vyzdvihovaná, ale za úspěch se dá považovat i skutečnost, že se tento příběh momentálně filmuje. Kolem Simona Spiera je zkrátka nepopiratelně obrovský hype, a tak i já (pochopitelně) podlehl reklamě. A jsem za to neskutečně rád.

Sladké, teplé a absolutně roztomilé
Poslední dobou se všichni možní autoři žánru contemporary snaží působit ve svých knihách jako ohromní filozofové a skrz postavy musí bezpodmínečně šířit desítky rádoby hlubokých myšlenek, které se hodí tak maximálně na Tumblr čtrnáctileté fanynky Greena. Heuréka! Becky Albertalli ne. Tahle kniha má spoustu pozitiv - je vtipná, autentická, a povězme si od srdíčka, hlavní postava je chlapec, vyhledávající společnost jiných chlapců, a kdo by takovéto chlapce přece v dnešní době neměl rád? (kromě Ruska) - ale především se autorka ani trochu nesnaží šířit právě takové laciné pseudo fráze, které působí, jak kdyby se spisovatelé inspirovali z Googlu, poté co si do vyhledávače naťukali heslo citáty o životě. Je to prostě obyčejný příběh ze života mladých a je to na tom znát.  A tak jako každý autor, i Albertalli přináší něco svého, co z ní dělá vlastní a svébytnou autorku. Po celou dobu je to absolutně rozkošné. Tahle kniha je doslova pokladem pro všechny liberály, lgbt komunitu, hetero lidi a lidi, kteří ocení humor. Je to zábavné od začátku do konce a mě osobně maximálně těší, že je mezi autory Young Adult konečně někdo, kdo mi při čtení dokáže přinést stejně tak blažený pocit, který mívám jedině při sledování Glee. Jak se ale Becky podařilo strhnout tolik lidí je vážně podivuhodné, protože když se na to člověk dívá z jiné perspektivy, tohle není typicky dobrá kniha. Není to hluboké, jazyk je jednoduchý, děj se zde střídá s emailovými konverzacemi hlavního hrdiny a jeho přítele, ale i přesto je to dobré. Nejlépe si to dokážu odůvodnit asi pouze tím, že je autorem mladá, zjevně velice vnímavá psycholožka, která očividně rozumí lidem. 


Balzám na dušičku
Je to samozřejmě individuální, ale veškeré charaktery na mě s odstupem času působí, jako kdyby to byly moji známí, a to se rozhodně nedá hovořit o tom, že by se Albertalli zrovna vynasnažila s hlubší charakteristikou postav. Celé to je jaksi nenucené, na nic to nehraje a nesnaží se to přinést žádné poselství do života (snad jen pro lidi s jinou sexualitou), ale to je na tom přesně to výjimečné. Skoro jako kdyby se sama autorka nesnažila, ale důsledkem je báječná, odlehčená Young Adult, na kterou se jen tak nezapomene a na jejíž humor člověk vzpomíná s radostí. Dost tomu dodává hlavní hrdina, který je tak trochu cynik a jeho komentáře či reakce na situace, které mu Albertalli předkládá, jsou zkrátka nezapomenutelné (a to speciálně ta část, kde se poprvé Simon opil). A přestože ostatní postavy nedostávají mnoho prostoru, vůbec to nevadí, protože působí maximálně autenticky a povědomě. Skoro jako ti lidi od vedle nebo ze školy. Celá kniha se navíc v důsledku drží dost svižného tempa, a jedná se tak o rychlé a lehké čtení, kde vám brání v pokračování tak akorát váš smích. Pozitivita zde rozhodně nechybí. 


Závěrem
Tahle kniha mi vlastně pomohla ujasnit si, že i když někdo napíše jednoduchou a možná trochu plochou knihu, klidně si vaše maximální hodnocení zaslouží. Simon vs the Homo Sapiens Agenda mě dokázalo nepřipraveného rozesmát a po dočtení jsem byl upřímně šťastný. A to je dobrá věc. Umění je o vyvolávání emocí, a to se v tomhle případě povedlo. Smál jsem se totiž tak, až jsem z toho brečel a po celou dobu trávení času se Simonem jsem se nacházel v tak překrásném citovém rozpoložení, že se nemůžu dočkat, až se k němu jednou vrátím. Už teď umírám z filmu.

8/10

2 komentáře:

  1. AWWWWWWWWWWWWWW <3 Já tu knihu prostě miluju (a tvojí recenzi taky)!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to mi celou dobu mluvíš z duše... ráno jsem to dočetla a prostě se nad tím pořád rozpouštím :D Je to naprostá dokonalost. A vůbec jsem nevěděla, že má být film :O Tak to jsem teď sakra zvědavá :D

    OdpovědětVymazat